Herkomst

De Forpus is een zogenaamde dwergpapegaai welke van oorsprong in heel Zuid-Amerika voorkomt. Het zijn kleine, ietwat gedrongen vogels (De meeste soorten zijn ongeveer 12 tot 13 cm groot wat relatief klein is), met korte, wigvormige staartjes. De vogels zijn overwegend groen waarbij een aantal rassen opvallend fraai blauwbezit tonen in de vleugels, de Stuit, Staart en kop. Ze kunnen door de lange vleugels erg goed vliegen en leven vaak aan de randen van bossen in soms verrassend grote groepen bij elkaar. Er zijn diverse soorten en ondersoorten welke hoofdzakelijk groen van kleur zijn. Bij de Forpus Coelestis (de meest eenvoudig te houden en kweken soort) zijn door de jaren heen veel kleur-mutaties ontstaan. Kijk ook onder foto’s. Daar zijn meerdere soorten incl. de genoemde kleurmutaties goed te bewonderen.