Forpus coelestis


Beschrijving

Grijsrugdwergpapegaai, Forpus coelestis (Lesson, 1847)
De grijsrugdwergpapegaai is de meest gehouden en gekweekte soort van het Genus Forpus Boie, 1858 Dwergpapegaaien. De door de wetenschap gegeven naam komt uit het Latijn van coelestis – coelestis = coelem = hemel coelestis = hemels, buitengewoon, treffend – Dat klopt dan ook helemaal, het is een van de mooiste forpussen uit het Genus. Hij is in de kweekruimte erg bewegelijk en nieuwsgierig, wil alles in de gaten houden wat er in zijn buurt gebeurt. De pioniers van het kweken van de grijsruggen hebben erg veel problemen gehad met het agressieve gedrag van voornamelijk de mannen, nu kunnen we gerust zeggen dat door selectie en domesticatie de grijsrug een makkelijk te houden en kweken vogels is.

Verspreiding

West Equador tot noordwest Peru langs de westkust van Zuid-Amerika van Bahia de Caraques tot Trujillo. Dit gebied wordt in het westen door de Stille Oceaan en in het oosten door de Andes begrensd ongeveer langs de 80e lengtegraad. In het noorden reikt het verspreidingsgebied nog net niet de evenaar, in het zuiden bijna tot de 10e breedtegraad, dat is de aan de westelijk gelegen kuststreek van Zuid-Amerika.Het land is een overwegend droog landschap met struikgewas zonder noemenswaardige heuvels en nauwelijks bewoond. Het meest succesvolle vruchtgebruik is de veehouderij.

Leefgebied

Biotoop

In zijn verspreidingsgebied is de grijsrug forpus redelijk talrijk te vinden. Aan het einde van de broedtijd trekken grote familie groepen samen. Zelfs zwerfvluchten, die nauwkeurig van richting veranderde tijdens de vlucht net als onze spreeuwen zwermen, werden waargenomen. Bij het zoeken naar nestplaatsen zijn de grijsrug forpussen niet kieskeurig en nemen wat er te bieden valt: oude holen van spechten, vermolmde hekpalen, muurnissen, alles wat maar enigszins op een holte lijkt en een kommetje voor de eieren bevat. Er wordt geen nestmateriaal aangevoerd. De inheemse bevolking nemen vaak de jongen uit het nest en brengen ze met de hand groot om als tamme huisdieren gehouden te worden. In de vrije natuur voeden deze forpussen zich met halfrijpe zaden en vruchten. Ze komen niet graag op de grond en eten liever rechtstreeks uit de struiken en bomen. Hun behoefte om een bad te nemen is gering, ze nemen genoeg aan om in het dauwvochtige gras te spartelen.

Standaardeisen

Download hier de gezamelijke standaardeisen

Kweektips

Belangrijk is het grijsbezit, in de beschrijving komt vaak de term “grijze waas” terug, let daar ook op bij de selectie. Selecteer eerst op: formaat, model houding en conditie, dan echter op grijsbezit en pas daarna op contrast en tekening. Het gevolg moet op termijn leiden naar mooie grijze vogels zonder storend blauw in de broek en borst.

Foto’s

Vergelijking man vs pop

Forpus Coelestis in het wild

* Klik op een afbeelding voor een grotere weergave