Gedrag

Het gedrag in gevangenschap is levendig, beweeglijk en nieuwsgierig. Ook komt het geregeld voor dat een Forpus, eenmaal gewend aan zijn verzorger, gewoon uit de hand eet. Note: Dit zie je vooral bij de Forpus Coelestis. Een van de meest gehouden soorten.

De Forpus had vroeger de reputatie van lastige vogel. Ze zouden onderling erg agressief zijn en elkaar regelmatig ernstig verwonden of zelfs doden. Dit is deels een verhaal uit het verleden en deels het resultaat van onwetendheid. Net zoals bij vele andere huisdieren is het van belang je vooraf te verdiepen in het gedrag van deze vogelsoorten.

Forpussen dulden in de regel geen nieuwkomers in hun hok of kooi. Het is van groot belang hier rekening mee te houden wanneer je vogels bijelkaar gaat plaatsen. Doe je dit niet, dan zijn de gevolgen vaak erg onplezierig. Het is namelijk niet ongewoon dat wanneer je een nieuw aangekochte vogel in een kooi plaatst waar al enkele forpussen zitten “de hel los barst” waarbij de nieuwkomer volledig wordt gesloopt en het met de dood moet bekopen wanneer er niet wordt ingegrepen. Het is gelukkig eenvoudig om dit te voorkomen. Lees HIER hoe je daar op een eenvoudige manier wat aan kunt doen.

De meeste Forpussoorten zijn tegenwoordig bij lange na niet meer zo agressief als vroeger het geval was. Dit is het resultaat van jaren lange domesticatie en selectie. Ik ken kwekers die Forpussen in het hok hebben zitten die niet meer bijten wanneer je ze in de hand houdt. Dat wil niet zeggen dat je ze nu dus zomaar samen kunt zetten. Het natuurlijke gedrag zal nooit helemaal verdwijnen.

Een andere eigenschap is dat deze vogels wat stress gevoelig kunnen zijn. Grote en soms kleine veranderingen zullen leiden tot grote onrust en soms zelfs paniek. Houd daar dus rekening mee en laat ze, indien mogelijk, geleidelijk wat wennen aan nieuwe dingen. Laat het stukje paprika bijvoorbeeld, wat ze nog nooit eerder kregen, niet midden in de kooi liggen als ze er bang voor zijn. Prik het tussen de tralies of leg het in een hoekje van de kooi. Desnoods laat je ze er een uurtje aan wennen en probeer je het later weer eens.


Hoe tem je een Forpus

Als basis kun je stellen dat mannen en poppen buiten het broedseizoen beter gescheiden opgekooid kunnen worden (met name de ongekoppelde vogels, broedkoppels kun je prima samen laten). Daarnaast is het van groot belang om onderstaande Ruilverkaveling of Her-Verplaatsing tips op te volgen bij het vullen van een vlucht of kooi. Wanneer je je hier niet aan houdt loop je een groot risico dat er vogels sneuvelen!(*zie de tekst hierboven).

  • Bij het samenvoegen van meerdere vogels uit verschillende kooien
  • Vang vervolgens alle vogel uit de verschillende andere kooien en stop ze GELIJKTIJDIG in de ‘verse’ kooi. Besproei ze even met wat lauw water en je zult zien dat ze steun bij elkaar gaan zoeken ipv elkaar slopen. Wel even in de gaten houden gedurende de rest van de dag. Meestal zit je goed als ze ’s avonds naast elkaar op stok gaan zitten.

    Ter verduidelijking: Dit gaat altijd op zodra je 2 of meer vogels samen in een kooi wilt plaatsen !!

  • Bij samenstellen van broedkoppeltjes
  • Besproei ze even met wat warm-lauw water en je zult zien dat ze steun bij elkaar gaan zoeken ipv elkaar slopen. Wel even in de gaten houden gedurende de rest van de dag. Meestal zit je goed als ze ’s avonds naast elkaar op stok gaan zitten.

    Na een dag pas samenvoegen in wéér een andere kooi. Nooit in één van de 2 TT-Kooien waar ze in zaten daar je de kans loopt dat de originele bewoner dan alsnog gaat knokken.