Verzorging

Forpussen verzorgen is niet moeilijk. Er zijn wel een paar basis regels waar je je aan moet houden. Wanneer je daar aan voldoet kun je ze een leven lang goed in conditie houden. In principe komt het er op neer dat een Forpus zowel binnen als buiten graag in een omgeving verblijft waar wij ook wel in zouden willen vertoeven.Over al deze onderwerpen is veel te lezen op het internet en we gaan hier dan ook niet alle mogelijke benaderingen herkauwen. Onder Links staan wat fora en sites waar je specifieke vragen kunt stellen. Om er zeker van te zijn dat u een goede start maakt hebben wij een aantal basisregels opgesteld
Huisvesting

Het beste benader je de huisvesting voor Forpussen op twee manieren. Tijdens de rust en tijdens de kweek. Tijdens de rust moet een Forpus vliegen, de ruimte hebben om eens lekker de vleugels uit te slaan. Zet vogels die niet broeden dan ook in vluchten. De ervaring is dat de vogels er een betere conditie van krijgen en veel energieker ogen. Tijdens de kweek maken we gebruik van broedkooien. Er zijn vele soorten en maten commercieel verkrijgbaar en eigenlijk zijn de bekende merken allemaal wel goed. Veel kwekers gebruiken broedkooien van 800 (of 600) x 500 (of 400) x 400 millimeter (BxHxD).

Nog een kleine noot m.b.t. zelfbouw kooien vs Commerciële verkrijgbare kooien:
We hebben zelf eens kooien gemaakt en alle kosten goed bijgehouden. Het viel uiteindelijk erg tegen dat de zelfbouw kooien weinig voordeliger uitpakten dan kant-en-klare commercieel verkrijgbare kooien. Daarnaast waren we behoorlijk wat tijd kwijt met de bouw. Die tijd hadden we ons dus wel kunnen besparen. Daarnaast is een standaard commerciële kooi ook weer redelijk verkoopbaar mocht je er ooit vanaf willen. Zelfbouw kooien…die eindigen bijna altijd op de stort.

Een aantal leveranciers en fabrikanten van commerciële kooien op een rij :
Bakker Kooien – Bakker Volière Bouw
Birdshop Eindhoven – Domus Molinari kooien – Italiaanse broedkooien
Borgstein Volierebouw – Borgstein Volierebouw
GeHu Kooien – GeHu Kooien Nijverdal
Heesakkers – Firma Heesakkers
H&H – H & H Kweekkooien
Pascal Hemel – Pascal Hemel Volière bouw
VanKeulen – Van keulen Kooien


Verlichting – Algemeen

Je kunt tegenwoordig kiezen tussen TL buizen, spaarlampen en LED verlichting. Daarover later meer. De verlichting kun je schakelen middels tijdschakelaars. Veel kwekers geven de vogels 7 dagen per week 16 uren licht. De schemerverlichting brand ca 15 min voor, en 30 min na het schakelen van de hoofdverlichting. Natuurlijk zijn er andere methoden mogelijk, maar dit is een basis die prima werkt.

LED Verlichting
Het gebruik van LED verlichting is momenteel enorm in opkomst. Er is een royaal aanbod en het voordeel is dat je meer licht voor minder geld hebt ( in gebruik goedkoper – de aanschaf is ongeveer gelijkwaardig ). Veel kwekers hebben LED-Strips in iedere kooi wat natuurlijk een enorm verschil is met de conventionele benadering. Let er dan wel op dat ze nergens bij kunnen. Een Forpus is een ware acrobaat dus het is van groot belang dat alle losse delen vastzitten en de bedrading niet bereikbaar!! Als dat niet lukt kun je de verlichting beter aan de buitenkant van de kooi monteren.

Conventionele Verlichting
TL-buizen en spaarlampen. Een paar mooi voorbeelden staan hieronder. Gebruik altijd Hoogfrequente TL aramturen. Dit geeft een veel rustiger licht en dus prettiger voor de vogels.

 • Philips TL-D 90 De Luxe 36 Watt 965 (120cm) TL Buizen
 • 7 Watt standaard Spaarlamp

 • Verwarming

  Bijna alle vogels reageren erg goed op een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Lager kan maar de meeste vogels zullen dan een stuk minder actief worden of zelfs in conditie achteruit gaan. We hanteren een basis temperatuur van 16 graden Celsius.

  Een goed vogelverblijf is goed geïsoleerd waardoor de temperatuur redelijk stabiel blijft. Tijdens de warmste dagen van het jaar wordt het daardoor niet warmer dan 25 graden Celsius. In de winter verwarmen we de ruimte tot maximaal 16 graden Celsius. Verwarm het vogelverblijf tijdens deze maanden bijvoorbeeld via de centrale verwarming en reguleer de temperatuur middels een thermostaatknop.


  Verse lucht

  Net als bij mensen is het ook voor vogels belangrijk dat er voldoende verse lucht aanwezig is. Je kunt dit realiseren via een eenvoudig systeem waar er via een opbouw ventilator in het plafond (of hoog in de muur) verse lucht wordt aangezogen vanuit (muiswerende)roosters die onderaan in de muur zijn bevestigd of ingemetseld. Het is wel van belang om het zo te bouwen dat er een indirecte luchtstroom ontstaat.

  Dit is te realiseren door bijvoorbeeld de opbouw ventilator boven de kooien in het plafond te monteren en een onderbouw kast voor de muis werende roosters te zetten \ bouwen. Hierdoor zuigt de ventilator indirect, via de naden en kieren van de onderbouw kast, verse lucht aan waardoor er nooit een koude luchtstroom kan ontstaan. Bijkomend voordeel is dat we dan opvallend weinig last van (vogel)stof hebben en de luchtvochtigheid zelden hoeven bij te sturen. Op de onderstaande tekeningen kun je zien hoe het er dan ongeveer uit ziet.

  Zijaanzicht links en Bovenaanzicht rechts


  Bodembedekking

  Er zijn genoeg materialen welke je kunt gebruiken als bodembedekking voor in de kooien. Hieronder een paar populaire bodembedekkers:

  • Beukensnippers
   Beukensnippers ( fijn formaat, geen grof ). Een geweldig product. De vogels scharrelen er ook nog eens graag in om.
  • Schelpenzand
   Schelpenzand heeft als voordeel dat het erg lekker naar anijs ruikt. Nadeel is wel dat het vocht vasthoud waardoor het snel nat en vuil wordt en soms gaat stinken. Alleen aan te bevelen voor mensen die een of twee vogeltjes in een ruime vlucht of kooi houden.
  • Bouwzand
   Bouwzand wordt ook regelmatig gebruikt in volières. Wijzelf zijn er niet van gecharmeerd aangezien het onbehandeld is waardoor je de kans loopt om samen met het zand ook ziektes binnen te halen. Het risico is niet groot, maar wel degelijk aanwezig.
  • kattenbakvulling of kattengrit
   kattengrit op basis van kalk. Dit is super absorberend en heeft een super geurabsorptie. Echt top. Nadeel is wel dat het nogal veel stof veroorzaakt wat puur slecht is voor vogels in het algemeen.
  • Kranten
   Kranten is geen optie wanneer je Forpussen houdt. Ze vinden het waarschijnlijk reuze leuk om het totaal aan stukken te scheuren / er een bende van te maken, maar dat is nou net niet de bedoeling van bodembedekkers.
  • Bodemroosters
   Bodemrooster zijn ook een prima keuze. De kooien blijven langer mooi schoon en zijn enorm snel weer te verschonen ook. De vogels kunnen niet op de bodem (en de mest) rond scharrelen wat duidelijk beter is voor de gezondheid. Tip – Neem geanodiseerde bodemroosters. Hier glijd de ontlasting gewoon vanaf en blijven dus veel langer schoon dan standaard roosters / gaas-roosters.


  Zitstokken

  Gebruik bij voorkeur houten indraai zitstokken. Of hout en kunststof gemixt. Sommige kwekers gebruiken ze beiden omdat ze stellen dat variatie in materiaal en dikte goed voor de pootjes van de vogels is. Praktisch is het allemaal wel. Je kunt de stokken heel snel omwisselen en verschonen.


  Wilgentakken

  Van nature knagen \ slopen deze vogels graag en Wilgentakken zijn dan ook ideaal materiaal om ze lekker bezig te houden. Het is ook nog eens een prachtig middel om in te zetten wanneer je net een vlucht met jonge vogels hebt gevuld en wil voorkomen dat ze elkaar lastigvallen. Kortom: het is gezond voor de “Forpus-geest” om aan de drang om te knagen tegemoet te komen.


  Pikblokjes

  Vogels hebben snavels en in de natuur pikken en knagen ze overal in om. De snavel slijt hierdoor keurig af waardoor de snavel mooi in vorm blijft. In gevangenschap zullen ze dit gedrag ook vertonen, maar wanneer er geen middelen voorhaden zijn waar ze aan kunnen knagen en pikken zal in veel gevallen de snavel uit vorm raken. Vaak onstaat er dan een verlengde punt aan het eind van de snavel of een erg ruw lijkende snavel. Bij een Forpus zal dit ook gebeuren wanneer hij geen gelegenheid krijgt om te knagen. Je kunt hier eenvoudig wat aan doen door een Pikblokje in de kooi op te hangen. Deze blokjes zijn in de betere Dierenspeciaalzaken verkrijgbaar. Sommige mensen geven sepia. Helaas is dat minder geschikt voor een Forpus. Met wat geluk hebben ze namelijk een hele Sepia binnen een dag volledig verpulverd…


  Voer en water

  Informatie over voer en drinkwater vind je op deze pagina