Voeding

De meeste Forpussoorten kun je prima in conditie houden met een goed zaadmengsel en vers drinkwater. Veel kwekers geven toch meer dan alleen zaad en water en tegenwoordig kun je hierin heel ver gaan. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen uitgekiende producten waarmee je de vogels zeer goed kunt verzorgen.

We willen ons hieronder beperken tot wat basis richtlijnen die werken. Er zullen kwekers zijn die weer anders doen. Geen enkel probleem. Bedenk wel dat het te veel experimenteren met allerlei methodes en middeltjes een averechtse uitwerking zal hebben. Ga dus nooit overhaast van alles uitproberen en wisselen.


Zaadmengsels

Er zijn veel verschillende zaad mengelingen verkrijgbaar van verschillende fabrikanten. De meeste bekendere (huis)merken voldoen in de regel prima. Toch is het verstandig om de samenstelling eens goed door te lichten. Vaak blijken de goedkopere merken en samenstellingen een stuk minder gevarieerd en bevatten regelmatig veel te veel zonnebloempitten en 2e keus kwaliteits-zaden ( uitzonderingen daargelaten ). De meeste kwekers willen helemaal geen zonnebloempitten in het zaadmengsel voor Forpussen aangezien ze er snel veel te vet van worden.

Kwekers gaan meestal voor de commerciële merken en varianten voor Parkieten of Agaporniden. Deze mengsels bevatten de wat fijnere zaadsoorten en zijn vaak wat gevarieerder dan een ‘standaard’ mengsel. Momenteel is Code 229 van Teurlings populair, maar ook de mengsels van andere serieuze fabrikanten zijn goed zolang ze maar gevarieerd zijn en geen of zeer weinig zonnebloempitten bevatten.

Andere voorbeelden zijn het Wittemolen Forpus Kwekers Mengeling (wat in samen met NFC leden is samengesteld), of Aviseed kleine parkieten complex waar we ook enthousiast over zijn. Dit mengsel is zeer rijk van samenstelling en bevat veel fijnere zaden waardoor oa Groenstuiten het veel gemakkelijker eten. Kortom: er zijn genoeg goede mengsels te krijgen.

*twee verschillende mengsels welke beiden geschikt zijn voor Forpussen


Enkelvoudige zaden

  • Wit zaad
    Dit geven we optioneel gedurende de eerste 3 maanden na het uitvliegen aan de jongen. Het is eiwitrijk zaad wat een erg positieve uitwerking heeft op het formaat en type van jonge vogels. Jonge vogels zijn nog in de groei en hoe meer eiwitten hoe beter ze groeien. Na de 3 maanden stop ik er mee omdat het effect dan weg is. Ze groeien daarna niet meer zo snel en worden er dan snel te vet van.
  • Gebroken haver
    Gebroken haver doen we optioneel door het eivoer. Het heeft een hoog eiwit gehalte en bevat veel aminozuren (zie ook witzaad). De vogels eten het graag en het wordt ook vlot aan nestjongen gevoerd. Om vervetting van de vogels te voorkomen moet het voeren van gebrokenhaver wel met enige mate gebeuren.
  • Trosgiers – Geel en Rood
    Trosgierst is iets wat bijna alle vogelsoorten erg graag eten. Zo nu een dan een streng is nooit verkeerd. De vogels zullen er erg positief op reageren. Geef het ook ruim aan jonge vogels. Vooral omdat het zachte zaden zijn die de jongen eenvoudig kunnen opnemen waardoor ze snel zullen wennen aan het pellen van zaden.

*Rode en gele trosgierst


Kiemzaden

Als kiemzaad gebruiken we bijvoorbeeld een gevarieerd mengsel duiven zaad waarin alleen HELE zaden zitten (sommige mengsels bevatten zeer veel gebroken zaden wat niet handig is om mee te kiemen = geeft een stinkend resultaat), eventueel aangelengd met wat Katjang Idjoe (5-10%).

Met dit mengsel vullen we een afsluitbare pot 1/2 vol en voegen er ruim water aan toe. Vervolgens zetten we het 24 uur weg in de koelkast waarna we het grondig afspoelen en goed laten uitlekken in een fijnmazige zeef. Nu in een bakje wegzetten op een warme en verlichte plek en wachten tot de kiemen verschijnen. Nogmaals afspoelen en laten uitlekken. Nu zijn de kiemzaden klaar om aan de vogels te voeren.

De kiemzaden mengen we door het eivoer om het wat rul te maken. Het is wel erg belangrijk dat je de kiemzaden vooraf erg goed hebt laten uitlekken. Te nat heeft het grote nadeel dat het eivoer te vochtig wordt (=plakkerige massa) en snel bederft.

Alternatief is het ook mogelijk om de zaden alleen 24 uur te weken en on gekiemd aan de vogels te voeren. Dit heeft als voordeel dat in deze zaden het kiem process wel gestart is maar niet zo bederfelijk zijn als volledig ontkiemde zaden.

Let op !! – Gebruik geen standaard kiemzaad uit de dierenwinkel. Meestal zit er veel raapzaad in en daardoor is het totaal ongeschikt voor Forpussen. Wie het toch probeert zal merken dat de nestkasten erg nat worden en gaan stinken. Beter is het om een aangepast mengsel te nemen met grove zaadsoorten – meestal voldoet duivenvoer (waarin geen gebroken en gekneusde zaden zitten) erg goed.

*links grof kiemzaad rechts een variant met een wat fijnere samenstelling


Eivoer en ander zachtvoer

Zacht voer geven we het hele jaar door. Wel geven we tijdens de kweek aanzienlijk meer dan in de rust periode. Elk merk Kwalitatief goed (kant-en-klaar) eivoer eten Forpussen over het algemeen erg graag. Om de vogels in broedstemming te brengen mengen we hier tijdens de kweekperiode eventueel wat geweekte kiemzaden doorheen. Eivoer krijgen ze van mij het hele jaar door alleen krijgen ze in de rustperiode aanzienlijk minder dan tijdens de kweek.

*links standaard eivoer en rechts eivoer aangemaakt met broccoli, gewelde haver en doperwten


Drinkwater

Vers drink- en badwater is misschien nog wel belangrijker dan een rijk samengesteld zaadmengsel. Het feit dat veel maag- en darmstoornissen via het drinkwater verspreid worden is genoeg reden om hier serieus aandacht aan te besteden. Doe dit niet door allerlei zaken aan het water toe te voegen, maar door het drink- en badwater dagelijks, en de badjes en drinkfonteintjes wekelijks te verschonen. Simpel, efficiënt en zonder nare bijwerkingen.


Voedingssuplementen

Voedingssuplementen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de vogelsport. Bijna alle zichzelf respecterende fabrikant van vogelbenodigdheden heeft wel een eigen productlijn. We kunnen de supplementen globaal verdelen in twee hoofdgroepen namelijk. Meervoudige en enkelvoudige (natuurlijke) producten voor het toedienen van kleur, vitamines, mineralen, spoorelementen, ect. Op veel grote vogelbeurzen en TT’s zie je liefhebbers met tassen vol met deze middeltje rondzeulen. Nu willen we hier niet stellen dat het allemaal onzinnige rotzooi is, maar of het allemaal echt een aanvulling is…?! Soms wel, maar vaak is het overdreven om vanalles maar door het voer en drinkwater te mengen. Het kan zelfs averechts uitpakken….Het kan in ieder geval geen kwaad er doordacht en kritisch mee om te gaan.


Grit en Mineralen | Eierdoppen

Grit en Mineralen mogen nooit ontbreken. De Vogels hebben wat Grit en maagkiezel nodig voor een correcte werking van de spijsvertering. Vooral wanneer er een bodembedekker anders dan Schelpenzand of grofzand gebruikt wordt is het van groot belang dat er altijd een bakje met deze producten aanwezig is.

Eierdoppen. Alle vogels knabbelen er erg graag aan en wat extra calcium kan geen kwaad. Spoel (verse) eierdoppen wel eerst goed schoon, leg ze op de kop op een groot bord (niet stapelen) en doe ze daarna even 3 minuten in de magnetron. Ze zijn dan droog en volledig bacterie vrij. Bewaar ze droog in een emmertje en zorg dat er altijd een halve dop in iedere kooi ligt.