Forpus als huisdier


Algemeen

De NFC richt zich vooral op de kwekers van Forpussen. Toch zijn er veel bezoekers op onze site die behoefte hebben aan informatie over het houden van een forpus(sen) als gezelschapsdier. Op deze pagina proberen wij zoveel mogelijk in die informatiebehoefte te voorzien. Mochten er toch nog vragen zijn na het lezen van de onderstaande tekst, dan kunt u altijd even een bericht sturen via het contactformulier op deze site. ook kunt u via onze Facebook pagina uw vragen stellen

Kooi en Locatie

Wanneer je een Forpus als huisdier wilt houden is het van belang om een goede kooi te kopen. Het aanbod is over het algemeen behoorlijk divers maar er zijn wel een aantal richtlijnen waar men rekening moet houden. Een vogel in het algemeen, dus ook een Forpus heeft liever een brede dan een hoge kooi. Er wordt wel eens gezegd dat een papegaai moet kunnen klauteren, maar vliegen is veel belangrijker wil je de vogel in een goede conditie houden. Klauteren kan echt in iedere type kooi…vliegen niet. Koop dus nooit een smalle hoge kooi. Liever wat lager maar wel voldoende breed. 60 tot 80 cm is toch wel een minimum.

Plaats de kooi niet op een plek waar iedereen constant langs loopt of zit en zeker niet in een ruimte waar gerookt wordt. Plaats hem op een rustige plek in huis. Een Forpus zal snel gestrest raken als hij niet voldoende rust kan nemen. Ze zullen daar slecht op reageren met soms nare gevolgen zoals zichzelf kaalplukken of (zeer) agressief gedrag. Neem de rust van je vogel dus erg serieus. Je krijgt er een Levendige, gezonde en vooral rustige vogel voor terug. Let er ook op dat de kooi niet op een tochtige plek komt te staan. Dit is net als voor mensen beslist niet gezond voor een vogel.

* links een correcte kooi en rechts een minder geschikte kooi

Voldoende rust

Een vogel heeft veel belang bij een goed dag en nacht ritme. Een dag mag voor een Forpus niet langer duren dan 16 uur. Ga de kooi dus niet op een plek zetten waar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat een lamp brand. Het bioritme van de vogel zal volledig verstoord raken waardoor de gezondheid ernstig wordt aangetast (zoals een constante rui en soms nog erger…). Zorg er dus voor dat de vogels op een plek staan waar geen extra verlichting is, of dek de kooi op vaste tijden consequent af met een kleed. Stel bijvoorbeeld een slaap-waak schema op voor de vogels.

Let er ook op dat de vogels niet “teveel” aandacht krijgen. Het gebeurd regelmatig dat vogels overmatig veel aandacht krijgen. Ze zullen daar slecht op reageren met soms nare gevolgen zoals bijten uit angst, zichzelf kaalplukken, (zeer) agressief gedrag en totale uitputting met de dood tot gevolg. Maak hier dus afspraken over. Bijvoorbeeld: wanneer en hoelang de vogels aandacht mogen hebben en dat het beslist in alle rust moet gebeuren. Een meute druk-enthousiaste kinderen is bijvoorbeeld geen optie.

Verzorging | voeding

Voor informatie over voer en drinkwater volgt u deze link.